Om Ivön

Om Ivön

Skånes största ö

Ivön är med sina 1 100 hektar Skånes största ö, belägen i Ivösjön utanför Kristianstad. Ivön har sällsamt vacker natur och det odlas såväl valnöt som en rad olika frukter här eftersom klimatet på Ivön är ovanligt milt och inbjudande. Skog, hagar och berg är alla en del av naturlandskapet och en rad olika betesdjur, som kor och får, finns det gott om. Det är en idyll på många sätt.

Historia

Det fanns en tid då Ivön hette Ifön och de historiska sevärdheterne vittnar om tider då denna ö var viktig för trakten. Det finns många fossiler på Ivön, annars är det ur historisk vinkel i danska medeltida folksägner som Ivön florerar en hel del.

Bland öns sevärdheter finns Biskopskällaren i vilken ärkebiskop Andreas Sunesen fick bo i under sina sista år i livet. Han var sjuk i vad man trodde var spetälska, men som i efterhand har visat sig varit gikt. Kaolinbrottet är också en viktig del av Ivöns historia, under många år bröt man kaolin här och fraktade till fastlandet med pråmar.

När du besöker Ivön, oavsett om du är här för ett bröllop eller bara som turist, så bör du ta chansen att gå den historiska vandringen genom det pittoreska landskapet. En annan urmysig aktivitet är en promenad genom de praktfulla bokskogarna.

Ta sig hit

Man kommer till Ivön med Ivöleden, som är en linfärja i Trafikverkets regi. Den är gratis och avgår var 20:e minut.

Gifta sig på Ivön

Om man väljer att hålla sitt bröllop på Ivön så har man alla de bästa förutsättningarna för ett idylliskt bröllop att minnas med värme för resten av livet.

Ivögården

Kungagårdsvägen 17-3
290 34 Fjälkinge

044-25 33 455
070- 797 92 73

Kontaktformulär

Om oss

Planerar du för ett bröllop i trakterna kring Kristianstad? Varför inte fira den stora dagen i romantisk och avskild miljö hos oss på Ivögården?